Taiji

Taiji on vuosisatoja vanha Kiinassa harjoitettu kamppailulaji. Taiji tunnetaan Suomessa kiinalaisena aamuvoimisteluna. Lajissa yhdistyvät liikunta, meditaatio ja kamppailutaito. Vaikka Taiji kuuluukin kiinalaisiin kamppailulajeihin, sitä harrastetaan nykyisin enimmäkseen kuntoa ja terveyttä ylläpitävänä sekä mieltä ja kehoa tasapainottavana liikuntamuotona.

Tyylisuunnat

Taijissa erotetaan neljä päätyyliä: Chen, Yang, Wu ja Sun. Yang on näistä levinnyt laajimmalle maailmalla ja se on samalla myös eniten harrastettu Taiji-tyyli Suomessa. 24-liikkeen sarja on yleisin Yang-tyylin liikesarja.

Vaikutukset terveyteen

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan ihmisen terveyden kannalta tärkeintä on sisäisen energian eli qi:n kierto. Qi:n kierron häiriintyminen johtaa aikanaan ihmisen sairastumiseen. Sisäisen energian kierto voi häiriintyä sekä psyykkisistä että fyysisistä syistä, jännityksestä, stressistä, väsymyksestä jne. Taijin harrastamisen uskotaan tasapainottavan sisäisen energian, qi:n, kiertoa ja sitä kautta parantavan terveyttä ja ennaltaehkäisevän sairauksia. Harjoituksessa käytetään monipuolisesti kaikkia vartalon lihaksia. Säännöllinen harjoittelu vahvistaa lihaksia, parantaa verenkiertoa, kohentaa ryhtiä ja pitää nivelet liikkuvina. Taijia harjoittelemalla tasapaino, hermoston toiminta, aineenvaihdunta, kehon tuntemus ja koordinaatio paranevat.

Harjoittelu

Tasaisesti ja pehmeästi tehtävien liikkeiden takia taiji sopii hyvin kaiken ikäisille ja kuntoisille. Taijissa tarvitaan hyvin vähän mitään erityisiä varusteita: Vaatteet, joissa on mukava harjoitella ja ohutpohjaiset tukevat jalkineet.